:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

advance!


untuk entri kali ni, aku malas la nak wat set induction pnjg2. nak terus masuk input stage. sebab malas n nanti nak kene masuk klas relief..

ok, di bawah tajuk advance ni, aku nak merepek pasal bebudak zaman sekarang. bebudak sekolah la maksud aku. sebab sekarang aku di surrounded oleh bebudak sekolah, maka, banyak lah peristiwa2 berkaitan mereka yang mampu aku lihat.

aku kate budak2 zaman sekarang ni advance berdasarkan banyak sebab. yang mungkin berlaku pada korang2 di luar sane yang bertugas sebagai guru or mungkin juga kamu sendiri yang melaluinye. tapi yang nyata, zaman aku sekolah dulu benda2 ni sume takde.  apekah kejadian yang berlaku itu?? lets check it out!

1. my form 2 girls are wearing makeup to school.
form 2! korang boleh imagine form 2 students pakai mekap? ok, bukan la mekap yang pakai eyeshadow or blusher or lipstik merah menyala gitu. tapi..mekap yang macam, bedak-lagi-putih-dari-ticer, eyeliner-lagi-tebal-dari-ticer-, maskara-lagi-lentik-dari-ticer-yang-tak-pakai-pon-maskara, lipgloss-lagi-berkilat dari-ticer & perfume-lagi-wangi-dari-ticer. ok, the point of this repekan is not sebab aku rase jeles or tercabar with all those things. aku cume rase, thats not suppose to be. baru form 2 kot. dah nak pakai segala bagai tu. aku dulu form 2 bedak pon x pakai tau! gi sekolah dulu pon selekeh je. dats y aku agak terculture shock dengan budak2 ni. aku pernah tanye dorang pasal all these mekap things, korang tau pe dorang jawab?

aku: eh, tebalnye eyeliner awk. ish3, boleh plak awk pakai eyeliner datang sekolah ea?
dorang: ala ticer, cikgu2 lain tak cakap pape pon kami pakai eyeliner.
aku : awk pakai maskara datang sekolah?? *muke terkejut abs*
dorang : pakai sikit je ticer. ni trend sekarang la ticer. *pakai skit tapi melentik abis bulu mate. & trend sekarang budak2 gi sekolah pakai maskara?? oh my!*

advancenye budak2 sekarang ni kan? haih! tapi, bile dipikir2, salah sape sebenarnye? salah dorang yang nak bercantik2an datang sekolah? or salah parents yang tak larang dorang bermekap2 ke sekolah? or salah cikgu cikgi yang tak kisah dengan benda2 g2? uh! aku pon blur. tak tau nak cakap camne. sebab bile tegur, dorang cakap cikgu lame tak marah pon. so aku sebagai cikgu baru yang cikgu praktikal je ni..nak buat ape? cube korang bgtau aku skit sebab aku tersepit dalam dilema ni. huk!

2. budak2 bercakap dengan cikgu macam bercakap dengan kawan.
ok, kalu ikot aku, tak salah pon if budak2 nak bercakap dengan cikgu macam dorang bercakap dengan kawan dorang. i mean, mungkin dorang rase lebih rapat dengan cikgu2 if dorang behave gitu. tapi, pada aku, even nak bercakap macam dengan kawan pon, they should know and understand their limits. i do believe teachers and students can be friends but somehow, ada benda yang students kene tau bahwa dorang tak patot buat benda tu dengan cikgu2 dorang. contohnye:

A : wei, ko nak g mane? berjalan je keje ko ea?
B : aku nak gi tandas ah. ko pesal? nyebok..sepak kang! 


A : cikgu, saya tau kat mane umah cikgu.
cikgu : ooh, awk tau *malas nak layan*
A: hamboi cikgu? jawab gitu je? saya sepak kang!
cikgu: ewah2..bercakap dengan cikgu gaye bercakap dengan kawan ea awk ni?? *bengang*


*sepak as in bagi penampo, bukan sepak trajang 2*


erm, mungkin la si A tu hanya nak bergurau senda, tapi still aku rase, x patot la gitu. "ko bercakap dengan cikgu, orang yang bagi ko ilmu, so tolong la respek skit. kalu dengan cikgu pon ko cakap gini, tak tau la dengan parents ko camne.."..dats wat i owez think bile dengar budak2 cakap gitu..aku dulu2, cikgu is cikgu. even nak mengada2 & nak baik2 dengan cikgu pon, still lagi tau respek cikgu. x de la nak cakap g2 dengan cikgu2..haih! advancenye budak2 sekarang ni kan?

3. budak2 sekarang amat pandai tuang kelas.
tuang 2 bukannye mcam tuang air. tuang maksud aku kat sini is ponteng. budak2 aku ni, pantang cikgu takde dalam kelas, tak kire la lambat masuk ke, ape ke, cepat je dorang pon melesapkan diri dorang. kalu budak2 kelas aku, dorang paling bahgia kalu cikgu masuk lambat. sebabnye dorang boleh gi ukur bape keluasan sekolah dorang ni. & aku rase, kat sekolah aku ni, pantang cikgu takde, ramai betol nazir tak bertauliah buat lawatan kat sekolah aku ni..budak2 ni suke benau gi meronda2. kalu cikgu takde dorang meronda2 tu kire boleh tahan la kan? tapi yang tak leh tahannye, cikgu ada kat depan pon, dorang boleh gi wat lawatan kat kelas sebelah. kalu nak gi meronda jaoh2 sikit mintak pas dengan cikgu n cakap nak gi tandas. idea nak tuang kelas tu ada je dalam kepala dorang. advancenye budak2 sekarang ni kan? mase mule2 aku masuk ngajo sini dulu, bile dorang mintak nak gi tandas, aku bagi je pas. tapi sekarang, bile dah kenal dorang, aku dah tau helah dorang. sesetengah dari dorang, kalu mintak pas nak g tandas, jangan arap aku nak bagi. sebab dah tau. bukan dorang nak gi tandas, dorang nak g berjalan2 sebenarnye. memang budak2 aku stress dengan aku bile aku tak bagi. dengan aku jangan arap dorang leh tuang kelas. aku ciap kire & tggu depan kelas lagi kalu masuk lambat..muahahaha..untuk keselamatan umum, terpakse la aku wat gitu..muehehehehe~ aku dulu2..nak tuang kelas? jangan arap boleh! yang aku ingat, sepanjang2 5 tahun bersekolah menengah, sekali je aku ponteng. mase form 5, kelas fizik. tapi baru je first time wat keje jahat gitu, dah kene kejor dengan cikgu fizik aku, cikgu mat. huk! mintak maap cikgu! patot la fizik saye dapat b je time spm dulu..huaaaaaaaaa~

p/s entri ni ditulis based on experience aku. maka, if korang rase tak nak caye, itu hak korang. aku cume meluah pendapat n pandangan berdasarkan pengalaman aku saje. sekian~

btw, aku rase dah panjang amat dah entri aku ni. nak stop dulu coz nak gi klas 'budak2 advance' plak. thanx pada yang sudi membace entri ini..tata~

0 juri awam:

Post a Comment