:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

menjadi guru bukan keje yang mudah


dulu, aku selalu je dengar jadi cikgu ni senang je kejenye. gi sekolah ngajo, abis waktu sekolah balik.time exam rilex je jage budak exam. kalu bz sikit pon, time marking papers je. then jadi cikgu ni best sebab cikgu selalu banyak cuti. aku pon rase benda same sebab kalu time cuti sekolah, umi & abah aku ada je kat umah. so aku selalu pikir, if tak dapat jadi doktor *my first ambition*, aku nak jadi cikgu la. then i grow up. & ternyata lepas spm, memang aku x mampu nak jadi doktor sebab result 'terlalu gempak'. so i decided amik dip tesl kat kusza. i learnt lots of things pasal being a teacher there. lepas dis, sambung degree plak kat upm. so, 3 years dip + 4 years degree = aku mule pikir bukan senang nak jadi cikgu.zaman sekarang plak, if ada pape masalh dengan students, cikgu2 la orang pertama yg dipersalahkan. sikit2 salah cikgu, sikit2 cikgu yg x betol. terpikir jugak, mampu ke aku mengharungi & menghadapi sume 2? takot jugak aku x leh handle sume tu.& bile sekarang ni aku tengah praktikal kat sekolah, facing real students with real habits, real situations! perghhhh! cabaran yang di hadapi? tersangat la banyak. & seriusly i sometimes think i am not meant to be a teacher. good teacher? of course la x. kengkadang rase down bile berhadapan dengan kerenah students yang ntah pape. but then i think, baru praktikal 3 bulan dah x boleh nak tahan. kate nak jadi cikgu seumur idop, ape kes kalu kene sikit2 gitu dah mengalah, kan? bile di pikir2 lagi, cikgu2 aku dulu, laaaaagi la kene layan songeh aku yang macam2 ni. umi & abah pon same, cikgu x rasmi yang terlalu banyak kene layan aku yang senget-menget ni. so, i start to be positif, to think positif. i really want to be a teacher, not because i will get salary at the end of every month, not because i will get gifts on teacher's day, & not because i will have lots of cuti, but its because, i believe im falling in love with the career, with the situation of being surrounded by the students. i know im not a creative teacher, not so inovative also. but i do believe, i somehow made some differences in their life! x banyak pon, sikit musti ada.hehehe..  & for that reasons, i seriusly want to be a teacher walopon aku tau, menjadi seorang guru bukan kerja yang mudah..akir kate, HAPPY TEACHER'S DAY TO ALL TEACHERS OUT THERE! & also to me! ahax! ^.^

** ni actually aku tls smpena ari guru..baru post kt sini..heeeee~

0 juri awam:

Post a Comment