:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

IMAN

salam sume.

as yang di ketahui, or kalu ada yang taktau, kite nak bagitau ni, harini is hari bebudak form 3 amik result PMR dorang. adik kite pon ada sorang yang amik PMR. adik kite yang no 3.


name kan main panjang. panggil IMAN je.

kite dari semalam lagi dok dup dap dup dap berdebar pasal IMAN nak amik result. IMAN leh rilek je. siap tido je kejenye. kite makin la nebes tengok die cool gitu. kite rase die berdebar jugak. tapi berlagak macho. hahaha~

awal kite bangun pagi tadi. bangun2 terus gi tanye umi IMAN dapat bape. umi kate IMAN tak gi lagi. die dok boleh tengok cite detective conan lagi. so kite masak2 and kemas umah dulu. then kuor gi beli barang dapor sikit. balik dari beli barang dapor tu, baru kite gi amik result IMAN. die pon mesti lah ikot sekali gi sekolah die tu.

dalam kete, ondaway gi sekolah tu, die diam je. agaknye die dh nebes tahap gile bangang la tu. kite pon tak banyak cakap la sebab kite pon nebes same. hihi~ bile sampai sekolah, laaagi la kite nebes. tengok bebudak pelbagai reaksi lepas dapat result dorang. takot!

kami gi kat tempat amik result tu. cikgu IMAN bile dah nampak die, dari jaoh lagi panggil. rupenye nak cakap ada hutang RM9.70. hutang buke sastera yang die tak hantar. ces! melayang duit gua. hahaha~ kite suruh IMAN gi kat kete amik purse kite. sebab mase tu tak bawak purse. tinggal dalam kete. bawak tepon je. *berniat nak amik gambo IMAN amik result*


gambo tak bape clear sebab capture dengan hp cibok je. huhuhu~

bile iman gi, kite tanye la cikgu die. "IMAN dapat bape?". cikgu die cakap, "bagus IMAN ni. banyak die dapat." mak aiiih, mase tu tak sabo2 kite nak tau die dapat bape. kite tanye and cikgu tu cakap, "IMAN dapat 5A 3B." perghhh, kite sangat terkejut ok! memang TAK CAYE langsung! terus kite nangis depan cikgu die tu. dah tak kire orang dok tengok or cikgu die tu laki or orang lain buat muke pelik kat kite. hilang malu sebab EXCITED adik kite dapat result gitu.!

ok. kite tau, mungkin ada orang akan cakap 5A bukan la banyak sangat. tapi untuk IMAN yang boleh di kire as slow learner and pendiam tak hingat kat sekolah *menurut cikgu2 die la*, 5A di kire sangat banyak. kite tak expect pon die dapat 5A. sebab mase trial PMR, dia dapat 1A, 5B, 1C and 1D. agak teruk la kan? alih2 untuk PMR, die dapat 5A. memang je kite TERUJA gile! terus kite call umi and abah kite. umi ciap nangis. abah ciap tak caye gile. hahaha~ 

before IMAN exam PMR, kite promise dengan die, IF IMAN DAPAT 5A DAN KE ATAS, AKAK AKAN BAGI RM100 UNTUK SETIAP A YANG IMAN DAPAT. tapi time die tunggu result baru2 ni, kite tukar perjanjian.  IF IMAN DAPAT 5A DAN KE ATAS, AKAK AKAN BAGI RM50 UNTUK SETIAP A YANG IMAN DAPAT. kite tukar deal tu bukan sebab tak caye die akan dapat, *walopon agak tak bape caye dia kan dapat 5A*, tapi sebab kite ni tak keje lagi. plus nak kawen plak. TAKDE DUIT la. kang dok berjanji lebih2, kite tak bagi, terasa lak hati die. huhuhu~

so tadi, bile IMAN datang bawak purse kite, kite cakap kat die. "SELAMAT DUIT KAK." muke die terus berubah. miahaha~ kejam gile akak die ni! sengaja blakon buat die makin nebes. bile bayar hutang die tu, cikgu die bagi slip result die. then cikgu die cakap "TAHNIAH IMAN." die pon tengok la result die. baru la die senyum. kite sedey gile tau mase tu! kite tau die tak expect die dapat gitu. then die salam2 dengan cikgu die and kami gerak ke kete. bile jumpe kawan2 die and kawan2 die tanye, die cakap slow je. tak caye lagi gamaknye. die dok tilik je slip die. kite cakap la TAHNIAH kat die. cakap kite BANGGA dengan die. baru la die bercakap. agaknye dah hilang nebes la tu. hihihi~ 5A yang dia dapat is for math, agama, khb, sejarah, geografi. and 3A tu for BM, BI and science. kite cakap kat die, "anak melayu ape ni sampai BM pon bleh B? BI pon dapat B padahal akak ni ajo BI." die senyum je.

IMAN dok bersembang dengan kengkawan die

same2 share result memasing

dalam kete tadi die dok bercakap je dengan kite. kite tau die LEGA. die cakap nak amik sains tulen. before exam die tak yakin leh masuk aliran sains tulen. so die suruh kite isi borang untuk sekolah teknik. tadi die ada cakap kat kite. if die dapat masuk sains stream, tak pe lah tak gi teknik tu. kite cakap la kat die. "tengok, kalu kite usaha and belajar betol2, tak mustahil kite dapat apa kite nak. lepas ni kalu masuk sains stream, belajar la leklok. jangan main2 lagi." sebab sebelom2 ni, die sangat main2 dalam belajar and gaye tak berusaha. tu yang sume orang dok bimbang pasal die tu. die dengar je kite kate tu. tengah berpikir kot. ngeh3~

IMAN tanye kite dah bagitau belom umi and abah result die. kite cakap la dah bagitau.die kate "nape la bagitau awal. kalu tak boleh la die blakon. konon2 dapat result sikit.then sepraiskan umi and abah. biar dorang terkejut." kite kate dalam hati, lega sangat la tu sampai dah ada hati nak blakon2. hahaha~

kite ada jugak mesej adik kite yang kat mesir tu suruh cal IMAN tanye result die. atlis biar la IMAN rase abang die nak jugak tau pe die dapat. tapi tak tau adik kite tu cal tak. die bizi sikit. harapnya nanti die tanye la. well, sampai umah je. umi kite terus gi peluk IMAN. suka sangat la tu. kite plak, MELAYANG dah rm50 tadi. dah bagi IMAN. the balance, cakap kat die nanti ada duit baru bagi. takpon bagi secara ansuran. rm10 sebulan. tapi die takmo. katenye kalu nak bagi ansuran, rm50 sekali bagi. baru terasa banyak duit. ceh! demand plak die! 

last but not least, for IMAN, me and our whole femli members, especially abah and umi were SERIOUSLY PROUD OF YOU! IMAN dah buktikan IMAN sebenarnya boleh berjaya kalu IMAN berusaha betol2. 


result IMAN

so, malam ni, umi cakap kami makan kat luor je! walopon dah masak nasi ayam tadi, tapi sempena meRAIkan kejayaan IMAN ni, umi banje makan kat tempat IMAN nak. and IMAN nak makan kat McD. tempat pebret die tu. umi tak kisah tapi rasenye abah tak join makan kat McD sebab abah tak makan fast food. so abah and umi akan makan nasi kat kedai lain. kami adik badik makan McD! yeeehaaaaaa!

TAHNIAH sekali lagi IMAN! we HEART you!



ok. dah abis. tata!

2 juri awam:

cik.mila said...

tahniah utntuk adek mu..tumpang bangga :)

cikdidasyuhada said...

maceh..:)

Post a Comment