:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

its how we met last 1 year

assalamualaikum. 
*baik je arini*

pertama2nya, kite nak ucap ALHAMDULILLAH. *skema* alhamdulillah sebab dalam sedar tak sedar, dah setahun kite kenal incik badul. tetibe je rase cam kejap je mase berlalu. tapi sebenarnye, nak sampai ke setahun ni, dugaan and rintangan sangat la banyak. so bersempena setahun dah usia perkenalan kami ni, kite nak merewind2 sikit la. agak panjang ye. its how we met last one year. hehehe. *entri ni di tulis selepas ari kejadian sebab tunggu mood menulis datang dulu. ngeh3*

kite ingat lagi, mule2 die add kite kat pesbuk was on Jan 22nd, 2011. mase tu, sangat berbelah bagi nak approve die ke tak nak. incik badul ni sebenarnye abang kawan kite. and adik badik die yang lain sume dah jadi frens kite kat pesbuk tu. so mase tu terpikir la, kang kalu tak approve, takot die kate pape plak kat kite. dah adik badik die yang len elok je kite approve. die kite tak approve lak. jadinya, dalam rela tak rela, kite approve la die jadi fren kite kat pesbuk tu. ngeee.

bile dah jadi fren, die banyak la komen2 kat pesbuk kite. kite just layan bese2 la. same cam kite layan kawan2 yang lain kat pesbuk tu. dari komen2 kat pesbuk, tukar2 no fon and ada la jugak kontek2 kot tepon. mase tu, kite rase dah lain macam. macam incik badul ni nak masuk line je. *instinct gedik. hehehe.* so awal2 kite cakap kat die kite dah ada sumone. yeah. mase tu kite ada kawan2 dengan other boy tu. memang la tak kapel, tapi feeling tu ada la kat boy tu. bile incik badul tau kite ada berkawan dengan orang lain, die cam terkejut. kite pon terkejut nape die terkejut. huahuahua. 

mase mula2 kenal, kami just kontek2 kot pesbuk and tepon je. tu pon bukan owez. kirenye masing2 dah tengok muke2 kat pesbuk tu.  and mase tu, kite respek die as abang. sebab die lagi tua dari kite. then mase cuti sekolah bulan 3, die cakap die nak jumpe kite. peh, tuhan je tau betapa kite nebes mase tu. kite ni memang jenis kalu nak jumpe orang kite tak kenal, nebesnye bukan main lagi. hehe. he came to terengganu. kami jumpa. just kuor makan and bersembang kat tepi pantai and bawak die tengok masjid kristal. then, i tot, thats it la. dah kite mase tu cius dengan the other boy. kite taknak curang dengan the other boy. so dengan incik badul tu, kite kawan bese2 la. before nak abis cuti, kite gi lepak kat upm. kuor lagi dengan die. die ajak gi jenjalan. kite yang tengah keboringan pon ikot la die jenjalan. rase bersalah gile2 at the other boy. cam curang je rasenye walopon kuor dengan niat melepak dengan kawan je. oleh sebab tu, balik dari jenjalan tu, dalam kete kat parking, kite cakap, lepas kite hantar die balik kat epot esoknye, kite dah taknak kontek die. i straightly told him i chose the other guy. he cried. takde la meraung. tapi kite nampak air mate die. hehe~ terus kite rase bersalah sangat2 buat gitu kat die. tapi nak wat camne. die datang lambat dalam idop kite. phew! sangat susah nak cakap bende tu ok. face to face lak tu. 

esok tu, kite nak balik melaka tapi kite hantar die dulu kat lcct. hausmet and kosmet kite ada skali. tau tak, die tersalah flight mase tu. die ingat die beli tiket 20hb. rupenye die beli tiket 19hb. so terlepas la flight sebab kami gi lcct tu 20hb. memang stres je muke die mase tu. waaa, kite rase lagi bersalah tengok die dalam keadaan gitu. tahan je hati and maniskan muke sebab takot die rase lagi stres tengok kite stres. die terpakse beli tiket lain keesokan harinya. he missed the flight, and he took my heart away. kite tau mase tu kite dah suke die. tapi because kite ada other boy, kite buat2 tak suke die. kite rejek die. what else shud i do than that, kan?

bile dah masing2 balik ke tempat masing2, kite kurang kontek dah die. memang kite taknak ada pape dah dengan die. tapi takdir menentukan bende lain untuk kami. when i was so busy doing my practicum kat melaka tu, im having problem with the other boy tu. sangat stress. sangat depress mase tu. bayangkan la, dengan lesson plans lagi, dengan ava untuk budak2 lagi, dengan diri sendiri yang merangkak2 nak belajo and ngajo, tambah plak asik gaduh dengan the other boy, memang nak gile rasenye mase tu. then he came. as my KNIGHT la kot. hicks! walopon kite dah rejek die, banyak kali, he STILL came. die dengar masalah2 kite and bagi nasihat macam2 untuk kite jadi kuat. mase tu, im damn hoping that the other boy is doing that thing instead of him. sebab hati nak kat the other boy lagi kan. huhu. mase tu, kite pikir, mungkin jugak mase tu incik badul nak tackle kite, so die buat macam2 la. tapi efforts tu memang ada jugak nampak. miahahaha~

before cuti sekolah tengah tahun tu, i broke up with the other boy. *gaye cam kapel official je*. tak secara rasmi lagi putusnye. dengan incik badul pon kite slow je. sebab berbelah bagi. rase bersalah kat the other boy. tapi rase jugak sayang kat incik badul. i once told incik badul that, lepas broke up tu, dah tak nak kapel. sesape nak kite, terus masuk meminang je. kite dah penat bercinta sakan tapi last2 patah hati. kite nak tunang, terus kawen and bercinta lepas kawen je. senang. sah dan halal. and incik badul terus terang dengan kite cakap die nak kite. gulp! kite suruh die cakap kat parents kite and he did call my mom. sangat tak sangka die berani gitu. gulp lagi skali! but i told him, i need time. atlis sampai abis pratikal yang tinggal lagi seminggu. lagipon mase tu tak setel lagi dengan the other boy. susah nak decide which one to choose sebab dua2 ada baik masing2. banyak kali mintak petunjuk dengan Allah. and atlast, HE gave me the clues.

 cuti sekolah tu, incik badul cakap nak datang umah kite. nak kenal abah and umi. kite memang ingat die main2. tapi die datang betol2. alone. phew! tak tau nak cakap pe la mase tu. bangge ada, segan ada. bangge sebab ada lelaki yang berani buat gitu sebab nak kan kite. nampak la die tu betol2 cius kan? tapi segan jugak sebab tak sangka die datang betol2. hihihi.

abis cuti, i went back to melaka. abiskan minggu terakhir kat situ and setel the thing with the other boy. incik badul tak pernah hasut kite tinggal the other boy and choose him. he just said, kalu dah jodoh die dengan kite, kami akan tetap bersame tak kire kite dengan sape mase tu. kate2 die buat kite laagi respek die. and lepas di pikir2, kite choose untuk lepas the other boy. ciusly mase setel face to face tu, kite nangis gile2. hati berat sangat nak lepas, but i have to let him go. tipulah kalu kite tak rase pape even kite yang decide putus. patah hati, patah jiwa, frust monggeng jugak kite mase putus tu. tak tahannye, gi nangis dalam bilik tutor kite kat upm tu. sampai bengkak mate2. huhuhu. 

lepas dah setel, all things dah cool down, baru kite cakap kat incik badul, if he is totally cius with me, buat ikot adat. and a day before puasa, femli die datang berkenalan dengan femli kite and decide bile majlis tunang. peh! tak sangka! majlis TUNANG ok. kite memang owez doa if he is the one for me, lancarkan and cepatkan sumanye. tapi bende tu sume jadi dengan sangat cepat. takot jugak mase tu sebab kenal pon bape bulan je. terus nak tunang. dulu bace bende2 gitu jadi dalam novel je. sekali, hamik kaw! jadi kat diri sendiri. terkedu terus! muehehe. bile cakap kat incik badul kite takot, die cakap tak yah takot. insyaAllah everything will be fine because this is fated for us.  em, mungkin ada yang rase kite curang dengan the other boy tu. kite pon ada jugak rase gitu dulu. tapi kite berpegang dengan kate2, jodoh, maut, ajal, pertemuan, sume di tangan Allah. apa yang terjadi pada kite, sume Allah dah tetapkan. cume kite tak tau camne bende tu akan jadi. camne kite akan jumpe jodoh kite. kite caye kite dah jumpe jodoh kite. kite dah pilih incik badul dan kite harap semoga incik badul sememangnya yang Allah dah tetapkan untuk kite. AMIN.

so bertunang lah kami on sept 3rd. alhamdulillah. everything went well. and its decided that our wedding will be during the midterm school break 2012. bajetnye kite nak tunang kejap and kawen terus. tapi dah orang2 tua decide gitu, kite ikot jela. papepon, sangat tak sangka dah jadi tunang orang. sangat tak sangka bertunang dengan orang yang baru beberapa bulan di kenali. dan sangat tak sangka bertunang dengan abang kawan sendiri.

lepas bertunang baru kite belajar mengenal incik badul. banyak manisnya. sebab banyak belajar benda baru dalam hubungan ni. tapi banyak juga gadohnye. almaklumlah, baru nak menyesuaikan diri. baru nak dalami hati budi masing2. tapi syukur sangat2, sebab even selalu gadoh, kami masih lagi bertahan. syukur sebab die boleh tahan dengan kite. boleh time kite seadanya. em, bercinta jugak la ni kirenye kan? sebab tempoh tunang tu agak lame, jadi kite dengan incik badul belajar bercinta lepas dah tunang. lagi manis sebab ada restu orang2 tua. lagi manis sebab dalam mood nak kawen jugak. hahaha. ooh, dan harapnye kite dah takkan patah hati la. amin. huhuhu.

yang mengejutkan, after tunang, he told me. die add kite kat pesbuk dulu, memang dengan niat nak kenal kite untuk dijadikan wife die. *sweet kan? jatoh hati ok. * huaaaa! tak bajet bahawa akan ada orang buat gitu dengan kite. i mean, kenal dengan niat nak wat isteri. tak sangka. tak caye. tapi dah ada bukti depan mate. dah jadi kat diri sendiri. em, tapi mungkin jugak sebab niat incik badul tu betol, maka jalan kami senang dan terbuka luas. kan?

well, now, dah satu tahun dah kami kenal. on the one year enversri ni pon gadoh jugak kejap petang tadi. terus tak jadi nak wish. hahaha. then incik badul called malam tadi. clear all the things. lepas cakap baru kite mesej die wish epi eniversary. *segan nak bagitau mase cakap tepon*. incik badul cakap, setahun dah kami boleh harungi same2. insyaAllah di tahun2 depan pon kami boleh harungi bersame2.yang penting kene same2 usaha untuk work us out. 

and insyaAllah, i will  to do anything to work us out! ALLAH sent INCIK BADUL to ME because HE knows INCIK BADUL is the BEST for me. i do BELIEVE that INCIK BADUL is a friend who will never leave me. a husband who will take care of me. and a soulmate who will be with me, forever. insyaAllah.  

to incik badul ku, thanx for this great one year. hepi 1 year eniversary of knowing each other. and sayang kamu! ~xoxo~

p/s: next entri insyaAllah kite review pasal kad anniversary yang kite DIY untuk incik badul. kat bawah ni just teaser je. *kononnye*

comey tak CIK BIYU and INCIK KUYU kite? :)

till then, nite peeps! ^.^

15 juri awam:

lenepawida said...

alahai sweetnyaaaaa :) semoga kekal sampai ke syurga!

cikdidasyuhada said...

thanx lene! amin. harap2nye gitu la. kamu pon same ye. semoga kekal ke syurga! :)

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Wahh comelnyeee :) klo jodoh sampai mmg laju je kann

cik helena said...

comel sgt!betul cakap awak.kenal2 lama2 buat apa last patah hati.mcm kte ngan tunang,masa majkis tunang tu la genap setahun kte kenal dia.sebelum ne kapel sampai 3-4 tahun last2 putus jugak..kalau dah jodoh kan ;) alhamdulillah..

cikdidasyuhada said...

rina, tula..kalu dah mmg jodoh, cpt je..x sangka2 plak kite.hehe

cik helena, alhamdulillah utk kite sume. Allah dah bagi yang terbaik untuk kite sume. insyaAllah sume akan kekal smpai ke syurga..:)

izaFiza said...

ololo.tacink nyer..sobsob.

cikdidasyuhada said...

haha.. awk org 1st kate cite sy tacing. ngeh3

The Junetastic Brides said...

Heeeee jodoh kalo dah dtg insyaAllah senang je sume urusan :)

Wahnan Asliyam said...

sweet sgat2...:D boleh la nak karang cite novel ni..hehe. u r so lucky dear..i pray for your happiness dida..^_^

cikdidasyuhada said...

the junetastic bride.. yup bile dah smpai seru kate orang, sume cpt je.hehehe

hajar, x reti nk wat novel. hikhik. thanx hajar. dda pon doa for ur hapines.. and smoga hajar lucky jugak..:)

sofia said...

just nice! congrates..
dah lama kenal rupanya...
ingatkan bulan 6 kenal...:)
dah lama la jugak kenal yer....

cikdidasyuhada said...

kenal dr bln 1. tp stat bln 6 la stat rapat g2..

Sri Murni said...

see.... dida kawin dulu..... citer ala-ala novel gitu... huhu...... all the best!

::Aja:: said...

dida.hehe..aja br je add blog dida ni..kekeke..tau tak..cite dida n husben ni sama mcm aja & husben aja.hehe..bile difikir2kan dah mmg jodoh..gaduh la macam mana pon..pg la mana pon.kalo ALLAH dah tentukan dia la bakal imam kita..kite akan bersatu jugak..:)

cikdidasyuhada said...

baru sedar ada komen2 lagi d cite ni. *betapa tak cek blog. hahaha*

mun.. aku kawen dengan unexpected person kan? aku pon x bajet aku kawen dulu. hahaha

aja.. setuju.! penat tau gadoh2 mase nak suaikan diri. sekarang pon gadoh ag tp jd smakin memahami la. hehehe

Post a Comment