:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

paprik ayam, mee soto dan meatballs homemade

wikend minggu ni giliran saya kat umah umi. kalu kat umah umi ni, samada saya otomatik akan jadi rajin or saya terpakse rajin. and nampaknye, umi saya bertuah sebab minggu ni saya jadi otomatik rajin. hehehe~

dan akibat kerajinan saya yang membuak2 tu, maka terhasillah ini.


paprik ayam untuk lunch
*hasil ihsan pakcik gugel*

then as usual, hari jumaat adalah hari di mana sume makcik pakcik spupu spapat saya berkumpul kat umah ayah ki saya. so cam terpikir nak bawak menu ape untuk gi sane. atlast, saya menunaikan hajat yang lame terpendam. dah lame rase nak makan.

maka, terhasillah ini.

mee soto

sesungguhnya ini adalah kali PERTAMA saya masak mee soto ni sorang2. besenye tolong umi je. nasib baik la pakcik makcik spupu spapat saya takde komen melampau2. sume macam makan dengan lahapnye je. *ke sebab dorang lapo sangat? hahah* suna saya cakap, dah sedap untuk yang pertama kali buat. next time leh improve lagi. insyaAllah. dan alhamdulillah mee soto saya tu di terime ramai. terus membuak2 lagi kerajinan saya untuk memasak. ada makcik saya siap suruh wat menu open haus next year lagi. ermmmmm... akan di pikirkan. ekekeke~

by the way kan, dalam soto tu, saya ada letak meatball yang saya buat sendiri. tu pon first try. resepinye saya dapat dari sifu saya, puan eimy. senang je rupenye nak buat. slame ni tak tau je. resepinye camni.


MEATBALLS (Homemade)
Bahan2nya :
Daging / Ayam cincang
Breadcrumbs 
1 biji telur
Garam secukup rasa
Tepung Gandum (option)
Lada sulah (option)


Cara2nya :
 Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul sebati. 


Kemudian buat bulat2. saya buat kecik2 sebab nak kuantiti banyak. saiz and bentuk meatballs ni depends pada kite sendiri sebenarnya. kalu nak buat bentuk love pon boleh. unik sikit. hehehe


Boleh digoreng utk dimakan atau direbus.. 
*saya rebus sebab kan nak masukkan dalam soto*


dan hasilnya camni lah. tadaaaaaaa~


** Tepung gandum hanya digunakan kalo breadcrumbs agak tak cukup utk memejalkan meatballs masa dok bulat2 tu. tadi saya tak gune pon sebab breadcrumds saya dah banyak.
** Breadcrumds Homemade tu simple sangat cara nak buatnya. guna roti Gardenia atau high 5 ke yg di bakar guna toaster (pembakar roti) then kecai2 blend kan. Siap.

tadi saya guna 5 keping roti gardenia dan sebungkus ayam kisar yang saya lupa jenamanye. main bedal je sebab tak reti nak bajet kan. umi saya cakap meatball saya tak rase sangat ayamnye. terlebih breadcrumds kot. heee~ tapi papepon, adik2 saya kate sedap dan dorang request lagi. yey.! suka sangat bile saya masak dan dorang suka masakan tu. memang otomatik akan bersemangat lebih nak masak lain kali. hehehe~

tu jelah cite saya untuk harini. cite orang jarang masak. hahaha~

* mintak maap. saya tak reti nak rotate gambo kat blog ni. sebab tu gambo2 ni lintang pukang sekali kedudukannya. nanti saya belajar k? sowi tau *


4 juri awam:

tuan punya toto pepel said...

waaa hebatnyer diaa... kagum betul jiran seb meja neh

cikdidasyuhada said...

hadowww.. namo glamer terrr.. sejak2 leh toto ni, tkr namo terus..:) jgn kagom gitu. main capok2 je ni.hihhihi

~misshuny~ said...

wah dida..tringin gak nak masak soto..hihi

cikdidasyuhada said...

masaklah hani. sng je. hehehe~

Post a Comment