:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

ooh, penatnye jadi cikgu.!



WARNING : bukan saya tak bersyukur. cume nak berkongsi rase saje.


im now officially a teacher for almost 8 months. memang cite2 dari dulu nak jadi cikgu if takleh jadi doktor. hehehe. before jadi cikgu tetap ni, ada jugak jadi cikgu ganti. cikgu sambilan. and cikgu praktikal. 





tapi saya rase sangat berbeza bile kite jadi cikgu tetap berbanding dengan cikgu ganti or cikgu sambilan or cikgu praktikal.


mase jadi cikgu ganti and cikgu praktikal, kebanyakkan masa saya di habiskan untuk mengajar dan membuat lesson plan dan juge persiapan mengajar je. BUT.! since dh jadi cikgu betol2 ni, banyak gileeeeeee keje pengkeranian kene buat. isi bende tu, isi borang ni, buat bende tu, buat bende ni. kengkadang sampai tak sempat nak duduk kat kerusi meja kat bilik guru tu.
ooh, penatnye jadi cikgu.!


kadang2 tu, even dah balik umah pon, still kene sambung keje2 pengkeranian tu kat umah. isi saps la. apdm la. smm la. pbs la. banyak gile.! and sometimes ada jugak wat balik buku untuk study untuk ajar budak2 tu sume. tak pon bace novel the curse yang 12 chapters tu sebab nak gi cerita balik kat bebudak. * teacher terpakse bace sebab kalu nak tunggu dorang bace, memang sampai tahun depan tak bace. hahaha*. haa, takpon wat balik buku untuk sediakan worksheet for them. 
ooh, penatnye jadi cikgu.!




awal2 tahun macam ni, keje cikgu2 cam kami ni meeting je. bulan satu aritu boleh dikatekan almost everyday balik lambat. macam2 meeting ada. panitia. projek. jks. hem. koko. macam2 la. bulan dua ni pon still ada meeting. kadang2 balik umah kol 5 petang. memang rase flat terus la. sebab tu kol 9 malam je mate dah lalok. hahaha. kire saya ni ok lagi la sebab takde laki nak kene layan and takde anak nak kene jage. tapi cikgu2 yang dah beranak pinak tu, lagi kesian la. tapi nak wat camne. dah tu tanggungjawab kami. rase nak ngamok sekalipon, kene buat jugak. sebab di awal2 tahun gini jugak la nak setel murid. yuran. streaming class. baju sukan. hias kelas. macam2 lagi la. kalu nak list sume, lenguh tangan taip. hahaha.
ooh, penatnye jadi cikgu.!




selain dari tu, macam yang dah diketahui ramai, jadi cikgu ni bukan ajar 1 kelas or 1 darjah or 1 tingkatan je. macam saya, saya ajar 5 kelas. 1 kelas tingkatan 1. 2 kelas tingkatan 2 dan 2 kelas tingkatan 5. kelas tingkatan 1 ada 32 students, 2 kelas tingkatan 2 ada 49 students. 2 kelas tingkatan 5 ada 37 students. and secara puratanya, saya akan ajar around 60 plus plus students in a day. 60 students tu macam2 perangai ada. macam2 tahap ada. macam2 mood ada. memang kengkadang sabar tu lagi nipis dari kulit bawang tapi nak tak nak, saya kene hadapi juga bende tu sume. suare kadang2 macam halilintar dah. nak lawan suara 20 orang plus plus dalam kelas tu. bergegar jap taik telinge budak2 kalu mood tarzan teacher datang. hahaha. and sihat tak sihat, kalu gi sekolah, WAJIB masok kelas dan mengajar ye.
ooh, penatnye jadi cikgu.!



sometimes tu, nak buat lesson plan untuk mengajar pon kadang2 tu takde mase. tu yang terpakse curi mase rehat la. balik lambat la. buat dalam kelas time students dok wat keje la. or buat time mase relief. kalu tak buat, kene denda rm500 tu kalu kantoi. so memang wajib buat walopon kadang2 terpospon. ops.! jangan gitau orang.! hahaha. wajib buat sebab hari khamis dah nak hantar untuk pengetua semak. itu yang jadi ada cikgu yang balik lambat sebab nak wat rancangan mengajar. heee. 
ooh, penatnye jadi cikgu.!




sume keje, sume jawatan cikgu kene buat. kene pegang. contohnye, selain jadi guru mata pelajaran or guru kelas, cikgu2 jugak kene jadi cikgu rumah sukan, cikgu koperasi, cikgu kantin, cikgu ubat dan juga cikgu tandas. tu belom masuk tugas2 sampingan keluar sekolah. prepare bebudak untuk aktiviti luar. sedia budak untuk perarakan. sukan. games. panjat gunung. belom masuk juge keje yang patotnye keje orang lain tapi kite yang kene buat. 
ooh, penatnye jadi cikgu.!




then lepas saya sendiri lalui sume tu, barulah saya realize how tough a teacher is. penat jadi cikgu ni bukan sebab kene mengajor tu. tapi saya rase penat sebab banyak buat keje lain. itu yang bile sesape je suke2 hati kutuk kate keje cikgu ni senang, rase cam nak gi bagi penumbuk and penyepak je. pahtu jerit kuat2 kat muka die suruh die jadi cikgu sebulan. biar die rase betapa SENANGnye keje cikgu ni. hohoho.
*saya emo*



TAPI


saya rase penat saya sangat berbaloi bile saya tengok anak2 murid saya semangat nak belajar then dorang paham apa yang saya ajar. walopon letih layan kerenah mereka, tapi tak dapat di nafikan, they made my day. they really made it. kengkadang saya boleh gelak sakan sebab dorang. hilang la jugak stress. kadang2 la. time tak menyakitkan jiwe. tapi kalu time menyakitkan hati, aku rase nak hempok je sorang2. hahaha.








see how they made my day with their smile. with their hardwork. the best reason ever to be at school.! terus hilang rase penat jadi cikgu. hohohoho. dan tetibe rase,

ooh, I LOVE BEING A TEACHER..!!


** entri ditulis lepas rase penat membuak2. kol 5 baru sampai umah sebab gi mesyuarat agong PPIM. asik dengar orang berucap je arini. cair taik telinga i. hahaha. and INGAT.! entri bukan kerana saya tidak bersyukur. ini hanya entri meluah rase. sekian. hahaha


3 juri awam:

Azlan said...

haha.. cikgu mmg pandai manage masa.. dalam kelam kabut masih boleh mencoret luahan rasa di sini.

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA!


cikdidasyuhada said...

incik azlan, tak dapat nak di pastikan lak nada ayat anda tu. sinis ke puji? haha. saya memang blur. by the way, this is my one way to release the tense. heee. thanx for reading. :)

Nur Rahifah Karim said...

Luv luahan rase cikgu.....

Post a Comment