:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

cita cita once upon a time



tadi ada bace one story about pramugari. 

then, tetibe teringat.

dulu di zaman belom mature, belom matang, pramugari is one of the jobs that i wanted to do. kire macam kalu cikgu tanya nak jadi ape bile besar nanti, kalu tak jawab doktor, mesti jawab cikgu takpon pramugari or peragawati atau pon lawyer. 
*banyak cita cita ioolsss nih. haha*

almaklumlah, mase tu belom boleh berpikir secara waras lagi.

kalu orang tanye nape nak jadi doktor,
jawapan saya: sebab doktor means bijak. jadi doktor ni maksudnye orang tu bijak la.



kalu orang tanye nape nak jadi cikgu,
jawapan saya: sebab abah umi cikgu. 



kalu orang tanye nape nak jadi pramugari,
jawapan saya: sebab boleh naik flight selalu.




kalu orang tanye nape nak jadi peragawati,
jawapan saya: sebab boleh pakai macam2 jenis baju yang cantik.



kalu orang tanye nape nak jadi lawyer,
jawapan saya: sebab lawyer petah bercakap.




i couldn't really decide what i want to be until im in my secondary school.

sekolah agama. makanya, pramugari dan peragawati tu sangat la tak menggambarkan imej budak sekolah agama. huhuhu. tapi keje pramugari dan peragawati ni awal2 lagi di tentang habis-habisan oleh umi abah. sebab katanya keje tu sosial dan jugak tak elok sebab most of the job kene dedah aurat. maka, terpakse la tolak tepi sume tu. musnah la harapan i nak naik flight selalu dan nak pakai baju cantik-cantik depan orang. kuikuikui.


when im in form 5, i knew my level and surrender awal2 dah bab nak jadi doktor tu. and at that moment, lawyer pon di tolak tepi sebab sejarh hampes. and memang dah aim nak jadi cikgu. secara spesifiknya, english teacher.

WHY??

1. sebab mase tu dah mule leh pikir secara matang. 
 i thought that being a teacher is the most suitable job for me, sebab banyak masa boleh spend dengan family. im thinking few years ahead. mase tu dah pikir, if jadi cikgu, lepas kawen dan dah ada anak nanti, boleh luang banyak masa dengan anak and boleh tengok anak membesar depan mate. 
*ooh, gatal.! form 5 dah pikir bab kawen. agagaga*


2. pengaruh abah umi dan pakcik makcik belah abah yang most of them are teachers. 
macam best jek tengok dorang dok cite2 pasal suasana sekolah. tukar2 cite, share2 pengalaman, kongsi2 gosip. 


3. influenced by my english teachers, teacher salwana and teacher salmi.
mase sekolah, english ni boleh dikatakan one of my favourite subject. start dari sekolah rendah, memang suke english sebab teacher salwana ajar best. subjek lain lak slow jek. ekekeke. masuk sekolah menengah, sume teacher2 saya sporting, tapi teacher salmi is the best. die garang. tapi saya suka die. so masa tu aim nak jadi teacher macam beliau juge lah. 


dan lepas dah dapat result spm, bolehlah merealisasikan cita2 yang tinggal satu je dari 5 tu. hahah.


alhamdulillah. sekarang saya dah jadi teacher.

tak tau lah anak2 murid saya anggap saya macam mana, but i seriously love this job, this profession. 

setiap hari, bile dapat bagi sesuatu ilmu kat bebudak, hati rasa puas sangat2. 

kalu dapat denda bebudak tu, laaaagiii saya puas hati..!! 
*saya teacher yang kejam. wahahaha*




macam2 ejaan yang kuor ye budak2??


gambar2 adalah ehsan pakcik google except 3 keping yang paling bawah.


** semoga sume tudents saya dapat ilmu yang betol dari saya walopon sedikit. aamiin.



0 juri awam:

Post a Comment