:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

kronologi kelahiran sang puteri (part 1)


alhamdulillah.

syukur. syukur. syukur.

harini saya dah 10 hari bergelar ibu. saya dah selamat melahirkan seorang puteri seberat 3.5 kg pada 13 november 2013 jam 8.44 pm. dah lebih seminggu jadi ibu baru sempat on lappy. nak catatkan kronologi kelahiran puteri kesayangan la kononnye ni. tu pon sebab anak sedang di gomol2 oleh nekmi dan atehnye. kalu tak, memang tak dapat la menaip gini. heee.

AMARAN : ini kisah yang AMAT PANJANG..!

so, the story began with :

3.30 am : terbangun sebab rasa sakit perot. ingatkan sakit perot nak membuang sebab salah makan. almaklumlah, kol 11 malam dok makan kebab yang di beli di pasar malam petang tu. heee.

4.00 am dan 4.30 am : sakit perot. bangun lagi. gi tandas tapi tak membuang.

5.00 am : kejutkan hubby suruh urut pinggang sebab tak selesa. hubby tanye nak bersalin dah ke? lalu dengan konfidennye saya jawab, "tak. sakit perot salah makan ni". hubby urut then tido balik.

5.30 am : masih sakit. masih berulang ke tandas.

6.00 am : bangun tido then gitau umi cakap sakit perot. umi tanya ada kuor tanda ke. cakap takde. just sakit perot. maybe salah makan.

6.30 am : gi tandas untuk buang air. tengok ada blood show. and rasa sakit datang every 20 minit sekali. umi suruh siap2 gi hospital terus. saya still lagi leh main2 gi sane sini. hee.

7.15 am : jalan jem ke hospital sebab time tu orang tengah pusu2 kuor gi keje. dalam kete rasa tak tahan sangat. every 10 minit dah contractions.

8. 00 am: sampai hsnz. naik tingkat 1 dgn umi while hubby gi cari parking. timbang berat = 69kg *gemoknye!!*, check blood pressure (110/70) and check jalan. walopon dah sakit sangat, tapi jalan belom buke langsung. 

9.00 am : warded. wad 1CD. bed no 28. bed kat wad full tapi luckily ada satu dekat area kaunter. jaoh dari toilet. sangat seksa sebab time tu asik rasa nak ke toilet. umi and hubby takleh tunggu so kene dok sorang2 tahan sakit. plus masa tu start muntah2. makan minum apa je mesti kuor balik.

11.00 am : mintak check jalan. terbuka 3 cm. asik call hubby and umi ngadu sebab sakit sangat. contraction 10 minit sekali.

12.30 pm : hubby and umi masuk. tengok hubby terus nangis sebab masa tu dah sakit sangat. contraction 5 minit sekali. hubby and umi dok urut belakang sambil baca ayat nabi yunus. wat ctg. masa wat ctg, hubby memang tak tinggal. then check jalan. 5 cm. patot dah leh masuk labour room (LR) tapi LR penuh masa tu so stay kat bed dulu. masa tu muntah2 agak teruk sampai mintak ubat tahan muntah tapi doktor tak bagi. die just masukkan air sebab masa tu memang saya lembik dah. hubby and umi leh dok wad sampai kol 2 je.  kol 5 lak leh masuk. nangis2 tak bagi hubby kuor tapi guard tak kasi stay dalam wad. huhu.

4.30 pm : mandi bersihkan badan sebab rasa melekit sangat dah.

4.45 pm : siap mandi nurse datang suruh ready nak asuk LR. mode nervous on.!

5.00 pm : masuk LR. request dengan doctor suruh panggil hubby tapi die solat masa tu. so tahan sakit sorang2 dulu. 

5.30 pm : hubby masuk LR. lega sikit bile tengok muka die. die tenangkan saya and baca doa  nabi yunus. ikot sekali baca dengan die. doktor wat ctg. check jalan. jadi 3cm. maybe sebab lame tunggu nak masuk LR kot. contraction kuat tapi air ketuban lom pecah. still muntah2. tahan sakit plus trauma dok dalam LR sebab dengar orang lain menjerit nak beranak sampai ajak hubby kuor dari LR. tapi misi and doktor cakap, once dah naik atas bed dalam LR, takleh gi mane2 dah. so pasrah jela. pekakka telinga je dari dengar orang jerit. dok baca doa nabi yunus plus Ya Fattah je masa tu. mintak masuk air sebab masa tu still muntah2. doktor cakap maybe simptom saya sendiri la tu. sakit sampai muntah.

7.00 pm : muntah. and rasa cam terkencing. gitau hubby yg saya terkencing tapi misi cakap tu air ketuban yang pecah. bukan kencing. lepas dah pecah air ketuban, sakit memang sangat2. nangis la masa tu. misi check jalan, baru 6 cm buka.

7.45 pm : gitau hubby suruh panggil misi sebab tak tahan sangat. rasa cam nak terberak. misi datang check jalan. 9cm. misi kata kalu anak kedua die dah suruh push tapi ni anak 1st. so kene tahan dulu. Ya Allah, seksa sangat rasa masa ni. hubby memang dok gosok2 pinggang dah masa tu. saya plak memang dah nangis2 sebab sakit sangat.

8.15 pm : suruh hubby panggil doktor sebab tak tahan dah. 2 doktor 2 misi datang. doktor kate 9 cm. tapi kalu tak tahan sangat and nak push, dah boleh. so bermulalah aksi meneran. tapi tak reti sampai kene marah dengan misi. katenye teran cam kene sembelit. tengah2 sakit tu, cari jugak la feel sembelit. 2x hubby cakap dah nampak rambut baby tapi termasuk balik sebab saya push separuh jalan.

8.44 pm : akhirnye, setelah penat meneran mengepush, kuorlah si anak. bile kuor terus rasa lega. tapi anak saya tak menangis masa mule2 tu. die "ekk" je kejap. bimbang sangat masa tu. saya angkat kepala tengok and nampak baby cam agak biru. sorang doktor dok usap kaki. sorang lagi masukkan wayar kot mulut. cabut je wayar, terus kuor suara volume 10. peh.! lega bile dengar anak nangis. saya tengok hubby, memang nampak muke syahdu die tu. mata berair la jugak. terharu gamaknye. hehe.

9.15 pm - 11.15 pm : bermula lah aksi jahit menjahit. doktor cakap banyak kene jahit. saya plak mule2 tu redha dan pasrah je. tapi sekali masuk jarum, pehhhhh...!! menjerit..! sakit gile ooi..!!

12.30 am : kuor LR and tukar masuk wad 2A bed 19. hubby, parent in laws and sepasang pakcik makcik hubby ada sama masa tu. mak mertua tunggu jugak nak tengok cucu dia.

1.00 am : doktor dari LR datang check baby sebab katenye terlepas pandang. alhamdulillah baby takde problem. tido je die. ikot time dalam perot lagi kot. hehe.


so, itu lah cite kelahiran puteri saya. 

nak tengok beliau? 

nah.!

fresh from the womb. hehehe.




**lepas ni kalu sempat saya sambung lagi cite. sekarang asik nak ngadap baby je. so tak janji bile. hehe.







2 juri awam:

~misshuny~ said...

hehe...akhirnya kuar jugak pengalaman bersalin afia...hani tunggu je..hihi..cepat2 tulis smbungan k...afia comel..muka hani xtaw iras dida ke hubby.tp nmpak lebih iras dida je..tp comel mcm auntie hani la..hihi

Cikdida Syuhada said...

hani org ke 4 ckp muke afia cm dda. slame ni org dok ckp cm daddy die je. hehe. tgh gigih nk menulis sambungan. tp x tau la bile. hahaha

Post a Comment