:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

rezeki afia



Alhamdulilah. Dah 31 hari umor afia. Dan sepanjang 31 hari, rezki afia sangat murah. Harini nak cerita spesifically dalam bab susu ibu.


Tak dapat di nafikan, masa memula afia lahir, susu saya takde. Afia hisap tapi tak de susu lagi mase tu. Hari kedua die lahir, which was malam first kami di rumah umi, die nangis sangat2. Nangis sekuat2nye. Sebab hisap susu tapi susunye tak kuor. Esoknye saya gi mengurut. Kat umah bidan tu, afia nangis sampai tersedu2. Lapar sangat. Nangis tak henti2. Sampai umi marah saya tak sediakan fm. Dan akirnye, i have to give in. Yang mane, akirnye saya suruh hubby beli susu fm. Hubby beli enfalac. And bagi afia minum susu tu. Yes! I know. Ramai ibu2 tak setuju dengan penggunaan susu fm pada baby. Lagi2 yang baru lahir beberapa hari. Tapi nak buat camne. I have no choice at the moment. Sangat tak sanggup tengok afia nangis sampai biru muke. Anak nangis lapar. Maknye ni nangis sebab tak dapat bagi susu kat anak. 

Mase bagi fm tu, saya ciap cakap kat afia, "time ibu takde susu je boleh minum susu ni. Nanti ibu dah ada susu, afia kene minum susu ibu. In sha Allah ibu akan usaha untuk susukan afia sampai 2 tahun. Lepas ni kalu minum guna botol pon, minum susu ibu je".

Lepas 3 hari mengurut, alhamdulillah, susu kuor dengan banyaknye. Sampai kene pam sebab mase tu afia tak menyusu sangat. Banyak tido. Die ada kuning sikit. 

Day after day, susu memang makin banyak. Walopon afia kuat menyusu, still kene pam sebab dah 2 kali almost demam sebab bengkak susu. Rajin tak rajin, malas tak malas, terpakse jugak pam sebab taknak sakit. And akirnye buat stok untuk afia.

So, ini la hasil2nye.

First time pam. Sikit je hasilnye.
Terpakse bagi botol sebab tengah mengurut.

Ni hasil2 seterusnye. Dah makin banyak. Yey..!






Takde space dalam freezer. Terpakse buat gini
Stok nak hantar ke kuarters.

Alhamdulillah. Murah rezki afia. Semoga rezki afia murah dalam semua bidang. Aamiin.


**Ibu akan berusaha segigihnye supaya afia dapat menyusu dengan susu ibu, sehingga 2 tahun. In sha Allah. Semoga Allah membantu ibu dalam memberi yang terbaik pada anak ibu. Aamiin.


0 juri awam:

Post a Comment