:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

homemade chicken stok untuk afia



rajin. jadi buat la homemade chicken stok untuk afia. 

bahan2nye :

1. bawang putih



2. celery



3. rempah 4 bradik



4. bawang holland



5. halia



6. all the ingredients



7. ayam yang di basuh dengan tepung (untuk hilangkan hanyir). saya pakai isi ayam.




cara buat.


1. rebus all the ingredients and the chicken. make sure air tu melepasi ayam. saya rebus sejam. sampai airnye jadi sparuh.



2. tapis ambil air. 



3. blend air tapisan tadi dengan sikit celery and isi ayam. make sure betol2 hancur.



4. dah siap blend boleh tapis balik skali lagi if tak sure isi ayam hancur tak. then masukkan dalam bekas kat bawah and terus masuk freezer untuk di bekukan.



5. hasilnye? tadaaa...



so bile dah beku, time masak bubur boleh la gune seketul. sedap bau bubur bile dah tambah homemade chicken stok ni. menggugat iman. hahaha. afia suke sangat makan bubur yang letak homemade chicken stok ni. banyak die makan. tengok muke and perbezaan jumlah bubur before and after afia makan.


nak bukti lagi betapa sedapnye chicken stok ni? ni ha..

afia selfie makan bubur sampai bunyi2 lagi ok. hahahaha..!!


**lepas ni banyak lagi menu ibu nak buat. harap afia akan makan dengan lahapnye la. baru berbaloi ibu masak. hehehe.

0 juri awam:

Post a Comment