:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

Dinner afia : nasi tomyam



Afia selalunye dinner at 6 or 7pm. So kebiasaannya, bila balik dari skolah, saya akan masakkan terus dinner dia. Harini rase cam nak masak something berkuah tu yang end up masak tomyam.

Bahan2.

1. Isi ayam.
2. Sebiji bawang merah, seulas bawang putih, halia, tumbuk.
3. Carrot, peas, corn 
(takde sayur lain. Hihi)
4. Sebiji tomato. Blend.
5. 2 helai daun limau purut.
(Dicarikkan)

Cara buat.

1. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, carrot, peas, corn, tomato and isi ayam dalam air.
2. Campurkan daun limau purut. Tambah air.
3. Biarkan mendidih sekejap.
4. Dah masak bleh sejukkan sikit before bagi anak makan. Boleh juga di makan dengan nasi or bubur or pasta.


Menggiurkan sangat baunya.! Saya pon tergoda.! Yang afia punye ni saya campur nasi dan blendkan. 


First time try buat tomyam gini kat afia. Gamble je buat sebab tak pasti afia makan tak.



But guess what?


Ni je yang tinggal dari yang banyak2 tadi. Suka betol ibu tengok afia makan. Rase berbaloi je masak untuk anak.


**Tomyam pass. Pasni nak try wat singgang plak. Tak tau bile la tapinye. Tunggu jela kehadiran entry singgang untuk afia. Kikiki.


2 juri awam:

mama aliff said...

Didaaaa...nak copyyy resepii..hikhik..rajinnye masakk...jeless

Dida Syuhada said...

Sile2. Kite jarang2 je rajin. Hehehe..

Post a Comment