:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

Menu afia : homemade strawberry jem

Ada extra strawberi dari cameron. Pikir2 nk buat ape. Then masuk group homemade solid food tu tengok ada orang post pasal strawberi jem. So, ibu pon otomatik bersemangat waja. Ekekeke.

Bahan2:

1. Buah strawberi 12 biji.
(kebetulan ada 12 so gune sume la. Hihi)
2. Madu 1 sudu besar.

Cara2:

1. Masakkan strawberi yg telah dibelah jadi 4 bahagian. Gune api kecik je sebab taknak bagi hangit.
(Jangan tambah pape. Masak strawberi semata2).


2. Sambil masak sambil penyek2 strawberi tu.
3. Bile strawberi dah hancur sume, angkat dan masukkan dalam bekas.


4. Tambah madu dan kacau sebati. 
(Kalau rase masam sangat, boleh tambah madu sikit lagi. Depends on you).
5. Siappp..! Boleh sapu di roti dan makan dengan seleranye seperti di bawah. Yum.!



**Afia suke sangat. Sekejap je habis sekeping roti ni. Terus ibu rase berkobar2 nak buat jem lain jugak. Apple? Pear? Kiwi? Oh.. Which one??

4 juri awam:

Huda Luna said...

wah leh buat ni. malam kang beli stoberi hehe

Ummu Athiyah Ismail said...

oo guna madu..tak guna gula..nice sharing :)

Dida Syuhada said...

Huda punye lg menggiurkan! Hehehe

Dida Syuhada said...

Guna madu sebab afia still x diperkenalkan dgn salt and sugar..

Post a Comment