:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

My 17months afia nur syifa'


Harini, 13.4.15. Maksudnya harini afia dah 17bulan. Setahun 5 bulan. 

At this age, afia masih belom boleh bercakap. Afia cuma boleh sebut few words cam gi, air, abu (ibu). Sometimes ibu rasa sangat risau sebab kawan2 sebaya afia kebanyakkannya dah boleh bercakap tapi ibu tenangkan diri and cakap kat diri ibu, one day nanti afia akan boleh bercakap dengan petahnya. Ibu nak train jadi debater ni. Aamiin.



At this age, afia is very clever (puji anak sendiri kadang2 takpe kan?) afia dah kenal dengan baik some parts of her body ; eyes, nose, mouth, teeth, ear, hair, fingers, kaki and perot buncit. Bila tanya mana eyes terus kenyit. Bila tanya mana nose terus korek hidung (taktau la sape ajar). Bila tanya mana perot buncit terus pegang perot. Buat ibu geram sokmo kat dia.! 


At this age, afia dah paham simple instructions. Bila bukak baju and sluor, ibu cakap gi letak dalam bakul terus dia ambik and masukkan dalam bakul baju kotor. Then tunggu ibu ambikkan tuala dia sebab tak sampai ambik sendiri (tuala di sangkut di hanger). Lepas mandi otomatik ambik pempes and bedak and sikat. Bila ibu cakap afia buang sampah ni please, terus terkedek2 gi buang dalam tong sampah. Bila balik umah, otomatik ambik remote tv suruh buka (padahal dia tak tengok pon).




At this age, afia is veryyyyyyy active. Tak pernah nak duduk diam even ibu suruh diam. Hari2 umah ibu kemas dek kerajinan afia. Hari2 buka peti and jolok telur. Kadang2 terover jolok maka pecah la telur tu dan menyinga la ibu. Hahaha. Hari2 kalu ibu nak iron tudung, dia sebok kuorkan baju dari bakul. Bila ibu iron baju dia sebok hulurkan hanger suruh sangkut. Kalu nak sapu rumah, siap berebut penyapu lagi. Huuu.




At this age, afia kuat sangat makan and menyusu. Hari2 ibu bekalkan 3 bekas nasi beserta satu bekas lauk kat bs afia. Kalu balik lambat, habis jugak la 3 bekas tu. Lagi2 kalu ibu hantor bubur and sup ayam. Suke sangat dia. Susu ibu bagi 7 botol (5oz per botol). And sekurang2nya akan habis 5 botol. Banyak kan afia makan and menyusu.? Langsung tak diet. Nak teman ibu menggemok la tu. Kekeke.



At this age, afia dah laju jalannya. Dah boleh berlari la lebih kurang. Dah reti panjat sendiri beskalnya. Dah reti makan sendiri. Dah reti ikot ibu solat. Dah reti tadah tangan and aminkan doa (lagi2 doa makan). Dah reti gosok gigi sendiri secara hodoh2 (selalu meraung sebab ibu paksa gosok gigi). 




And bila ibu tengok all the pictures ni, terutamanya yang kat bawah ni, ibu rasa macam anak ibu dah besar sangat je. Cepat betol masa berlalu. Siap boleh bawak motor sendiri dah sekarang.. ^_____^


Happy 17months afia nur syifa' binti mohd afiq ruzme. You know ibu and abi really love you. 

**Bila afia dah besar gini, orang selalu tanya ibu bila nak peknen lagi. Memang la hati ni nak. Tapi saya ni pjj. Diri still tak confident akan boleh handle 2 anak sorang2. Jadi, ada rezki saya terima. Kalu takdop lagi, sabo la dulu ye.

2 juri awam:

Hamelia Hamid said...

pandainya afia ni..sejuk perut ibu nye ngandung... :)

Dida Syuhada said...

alhamdulillah. time sejuk, mmg sejuk. time dia bronar... membara ibu. hahahahahha!

Post a Comment