:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

Complete miscarriage


Entry pasal diri sendiri.

Yes . I just had a complete miscarriage at 7weeks of pregnancy. 

I found out that i was pregnant on wednesday, 5 august 2015. My period was delayed for a week and thats why i did a pregnancy test using the upt kit. Alhamdulillah. Positif.



Once i saw the result, i told my hubby. Seben siap tanye, pregnant ke tak? Padahal dah bagi siap dengan cara baca kot. 😓 Bile gitau positif dia pulak cam tak caya.

On monday 10 august 2015, saya sakit gigi so i went to thw dentist. Bila dia tau saya pregnant, dia nasihatkan buat buku sebab awal2 dah sakit gigi. So petang tu gigih la gi klinik buat buku pink.
Tapi.. Takde rezki nak minum air gula 30 ogos tu. Hari jumaat 14 ogost 2015, kol 5 pagi, saya bangun nak ke tandas. And tengok ada darah. Perot memang dah rasa memulas. Call hubby dia blur suruh call umi. Call umi, umi suruh gi klinik tapi manede klinik buka kol 5. Kol 6.15 pagi afia bangun so siapkan dia terus. Kol 7 gitau mak mertua nak ajak gi spital sebab turun darah. Before gi spital tu, ke toilet and mase tu banyak sangat darah kluor. And dalam hati dah terdetik cakap baby dah takde ni. Sambil tahan nangis mase tu. Huuu.

Kol 7.30 sampai hospital tengku anis pasir putih. Doc scan cakap rahim dah kosong. Allah je tau feeling mase tu. Sengih tapi dalam hati nangis. Kene seluk nak cek jalan. Doc kate memang dah complete so takyah cuci.


Sedey jangan cakap la. Hari jumaat sabtu tu memang nangis je. Tapi curi2 la sebab dok umah mertua. Malu kalu dorang nampak. Hehehe.

Maka, bermulalah life berpantang. Bile pantang dengan anak yang aktif ni, susah sangat ooi nak jadi sopan. Ada je aksi dia buat ibu stres. Hari sabtu tu afia memang badmood dari pagi sampai malam. Umi cakap afia sedey adik dah takde. Yelah. Time adik ada pon afia nangis kawkaw. Time adik takde pon nangis. Kompius la ibuuuu.. 😣

Ibu pakai stoking dia pon sebok nak pakai.

Bestfren baru. Huhu

Sekarang balik berpantang dan berehat di umah umi di ganu. Tak ramai tau saya keguguran. Pakcik makcik pon tau bile datang umah nak jumpe umi aboh sebab dorang nak gi haji tahun ni. 

Tapi tadi dah terup status pasal gugur2. So ramai kawan2 dah tau saya gugur. Dorang suruh jangan stres and banyak rest. Stres tak. Tapi tak bape leh rehat kene layan afia. Huuu.

Umi cakap umi termimpi anak saya mati. So tau la yang gugur ni. Umi kate kene redha. Tu Allah ambik yang 7 minggu. Boleh la cooldown feeling sebab tak besar lagi. Cuba bayang kalu Allah ambik mase 7 bulan or 7 tahun. Tak ke royan nanti? 

By the way, mase mula2 gugur, saya macam persoalkan dan tertanya2 jugak kenapa Allah bagi kemudian Allah ambik balik. Tapi bila pikir2, i guess i know why.

1. Sebab afia ni macam tak redi lagi jadi kakak. Manja kan main haihhh. Dengan ibu lagiii la melampau2. Jeles sangat kalu orang lain pegang ibu. Ibu ni macam hak milik dia sorang. Kalu ada adik tak tau la camne. Kesian pulak.



2. Sebab bila tau saya pregnant and anggaran due date, saya sebenarnya susah hati sangat. Susah hati pikir sape nak jage masa dalam pantang. Sebab due awal bulan 4. Sekolah tak cuti lagi. Pastu pikir camne nak handle 2 anak sorang2. Dengan nak naik turun kuarters lagi. Afia lagi. Macam2 pikir. Rasanya sebab tu Allah ambik balik. Nampak macam saya sangat tak ready kan? Wuuu.

Cuti dapat 5 days je tapi saya sambung sampai 2 minggu. Aboh tak bagi gi awal2 kuarters sebab nanti nak kene handle afia sorang2.

Pantang orang takde anak ni lain sangat. Lagi ketat dari pantang ada anak. Huuu. In sha Allah akan pantang sampai 44 hari. Moga bertahan. Harini baru 20 hari. Lagi 24 hari ooi.! Huhu. Merdekanya time raya haji nanti. Tak saboooo.! 😬😬😬

Bila dah few days pantang ni, rasa rasional sikit dari segala segi. Mase cuti haritu nangis jugak sedey pikir anak takde. Tapi sekarang dah ok. So dah boleh pikir elok2. Allah ambik ni, nanti mesti Allah ganti dengan yang lebih baik. Twin perhaps.? Aamiiinnnnnn.. Hahahaah. 


**Doakan tahun depan afia betol2 jadi kakak. Aamiin. Hehehehehe.

5 juri awam:

Iza Fiza said...

btol awk..bila pikir2kan..apa yg Allah ambik dan bagi pd kita ada sebab dan reason tertentu..dia bg masa terbaik utk kita..bila duk termenung dan pikir barulah bleh detect hikmahnya,huhu.semoga ada rezeki akan dtg awk.time Afia dah ready nanti.heee...

IMaH said...

Takziah awak. Ada hikmahnya. In sha Allah...Mintak ada rezeki Afia ada adik tahun depan

Dida Syuhada said...

Tula. Kne tggu afia redi walopon ibu abi redi dh. Hihi

Dida Syuhada said...

Tq.. Aamiin. Plan mmg thn dpn la. Afia pon dh 3thn next year..

Hamelia Hamid said...

Takziah dida...semoga sda rezeki lain pulak pasni,..insyaallah,,

Post a Comment