:: togeder geder ::

Daisypath Friendship tickers

My 23months old #afianursyifa'



Today she is 23months old. Cepat sangat masa. Rase cam baru lagi ibu branakkan afia. Harini dah 23 bulan dah. 


At her 23months old age ni, banyak bende dah boleh buat. Antaranya..

- dah kenal femli members dia (belah abi and belah ibu)
- dah boleh sebut gelaran2 femli members (ibu, abi, nema, tobah, nemi, agi is aki, ayahyah jik, aeh, acha, cu, ammar, adam, umi, mami, ayayah ji, mama, ayahnyah, ayahjed, and agin :cik atin dia).
- dah boleh bahasakan diri dia tapi sebut ya je. Hehe.
- dah tau nama dia afia nur syifa tapi sokmo sebut ya ba.
- tau nama ibu da
- sebut nama abi abik.

Macam dah besar sangat je ni. Pakai beg nak g skul katenye. Huuu

Sekarang.. Afia pon..
- dah kenal most parts of her body tapi yang boleh sebut cume mouth and nose je.
- dah kenal warna red. 
- dah boleh kire tapi two and bo (4) je yang dia always sebut.
- dah boleh lompat longkang kecik tu sendiri.
- dah boleh naik turun tangga sendiri tapi ibu still pantau.
- makan banyaaakkk sangat and susu kurannnnggg sangat.
- dah reti ngadu kat abi kalu ibu marah. Terpakse ibu call abi bile dia kene marah sebab dia nak ngadu. Hehe.

Nak dok depan and pakai seatbelt cam ibu abi pakai.

- dah reti pilih and pakai baju sendiri.
- sangat2 jangok (menurun nenek2 dia la ni. Heee)
- dah kenal and boleh sebut loyi, bus, motor, car.
- paling suka sebut apetuu and mamo (one more).
- sangat pandai blakon especially blakon tido where at last dia betol2 tido. Hahaha.
- dah reti cakap macih kalu orang bagi pape. And dah reti cakap amo (sama2).
- dah tau sebut beg, baju, sluor, bedak, sikat and ameyy (comey).


Tu antara yang ibu ingat afia dah leh kuasai. Time nak menulis ni bukan sume bende ingat. Hehe.

So.. Hadiah afia bulan ni taktau lagi ada tak. Maybe beli baju gitu je. Yang hadiah next month ni ibu excited walopon taktau nak beli ape. Mase first beday ibu belikan rantai tulis name afia. Second beday.. Gelang kaki pon cm okk. Kan? Ke gelang tangan? Ke subang? Eh.. Dilema pulak. Haahhahahahahaha..!


** Afia sekarang kalu kat umah totally rejek botol. Nak dengan ibu je. Camne nak wean off next month ni? Huuu

0 juri awam:

Post a Comment